sunnuntaina, helmikuuta 10, 2013

Neulojan kymmenen käskyä

Tina Heesin kirjoittama "Neulojan kymmenen käskyä" (Die zehn Strickgebote) artikkeli oli saksalaisessa käsityölehdessä "Verena Stricken"  vuonna 2011 ja Harmaa Villatakki-blogin kirjoittaja on kääntänyt saksasta suomeksi. Lainaan neulojan 10 käskyä sieltä tänne.

Kun luen näitä käskyjä, tuumasin, että olen täyttänyt noudattanut ainakin 9/10.
Käskyä 7 on niin vaikea noudattaa: en jaksa tehdä aina mallitilkkuja jokaisesta langasta vaan luotan sokeasti ohjeiden kokomäärittelyyn. Pari kertaa on harmittanut kovasti, että tulikin liian iso vaikka koko on oikea ja yhden kerran on harmittanut, että oikeasta koosta on tullutkin liian pieni.

Vaikkemme tietäisi näistä kymmenestä käskystä, meillä käsityön harrastajilla on kuitenkin sanaton sopimus tehdä juuri näin! 

Käsky 1. Käytä aina parasta saatavilla olevaa materiaalia. Elämä on liian lyhyt neuloa huonolaatuisilla langoilla.
Käsky 2. Käytä aina koko osaamisesi ja kaikki mahdollinen huolellisuutesi tekeillä olevaan työhösi. Virheen, jonka ajattelit olevan niin pieni, ettei kukaan huomaa sitä, näet valmiissa työssä vuosikausien ajan.
Käsky 3. Neulo vain sellaisille ihmisille, jotka todella arvostavat osaamistasi ja näkemääsi vaivaa.
Käsky 4. Ole avulias kanssaneulojia kohtaan ja jaa tietoasi runsaskätisesti.
Käsky 5. Välitä upeasta harrastuksesta saamasi ilo mahdollisimman monelle.
Käsky 6. Älä anna kenenkään tuottaa sinulle huonoa omaatuntoa harrastuksesi takia. On yksin sinun asiasi, kuinka paljon uhraat neulomiselle aikaa, kuinka monta projektia sinulla on kerralla kesken tai kuinka paljon hamstraat villaa.
Käsky 7. Mallitilkut eivät ole turhaa ajanhaaskausta eivätkä ohjeet ehdottomia lakeja. Voit muuttaa mallia juuria haluamallasi tavalla, kunhan et syytä ohjeen alkuperäistä suunnittelijaa sovelluksesi mahdollisesta epäonnistumiesta.
Käsky 8. Kohtaa neulojan piinat levollisesti: Solmut vyyhdissä ja ohjeissa ilmenevät virheet vain koettelevat sinua ja vahvistavat luonnettasi.
Käsky 9. Kunnioita tekijänoikeutta. Muiden työt saavat toki inspiroida, mutta älä väitä muiden malleja omiksesi.
Käsky 10. Ole tiedonjanoinen ja rohkea. Älä epäröi kokeilla uusia tekniikoita vain siksi, että olet aina tehnyt asiat tietyllä tavalla. Neulominen on elämänpituinen matka, ja jos aina kulkee samoja reittejä, menettää monia kauniita paikkoja.

2 kommenttia:

 1. Ihania käskyjä!Käsky yksi on hauska.Mut miten aloittelijat kuten esimerkiksi mä tiedän mitkä lankat ovat huonolaatuisia?Siis kelpaavatko vain seitsemän veljet-langat?;)

  VastaaPoista
 2. Aika moni aloittelija neuloo Novitan langalla, jota on saatavilla myös ruokakaupan hyllyiltä. Niin minäkin tein, kun en tiennyt yhtään Novitasta kuin vasta ajan myötä on selvinnyt koko totuus. Minulla on Novitan lankoja varastossa ja aion neuloa ne pois. Viime syksynä en ole ostanut Novitan lankoja kuin vain 4 kpl Polku-lankaa ja yli 10 Puro-kerää ja tänä vuonna vain Isoveli-lankaa pipoja varten.

  Täällä nettimaailmassa käydään vilkasta keskustelua Novitan lankojen laadusta: osa vastustaa ja osa on puolesta. Joiltakin on 7 veljestä-langasta tehty sukkapari kulunut karsean näköiseksi muutaman käyttökerran jälkeen ja osalla on kestänyt ensimmäisestä lapsesta neljänteen lapseen. Osalla menee pesussa pilalle ja osa on pessyt 60 asteen pesussa ja silti on säilynyt hyvänä. Osa harmittelee sitä, että on tehnyt sukkia 7 veljestä-langasta ja antanut sukkia lahjaksi ja odottelee jälkeenpäin kommentteja siitä, miksi on tehnyt sukkia huonosta langasta.

  Ei kaikilla ole varaa ostaa kalliita lankoja, mutta kyllä muualta löytyy hyvälaatuisia myös halvalla.

  Ostaja itse päättelee, mikä on hyvä lanka, varsinkin sukkalankaa kannattaa etsiä muualta. Itse suosittelen Fabelia, Austermannia ja Regiaa. Opalia en ole vielä kokeillut sukkalankana.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.