maanantaina, huhtikuuta 06, 2015

Neulottu rakkaudella - Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia

Eva Trotzig on tehnyt kaksi kirjaa, joista toinen valmistui Erika Åbergin kanssa.

Neulottu rakkaudella 
Eva Trotzig&Erika Åberg
Varmt och stickat: vantar, mössör, sockor, sjalar, tröjor och lite spets
Kustannus-Mäkelä Oy 2014


Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia
Eva Trotzig
Varma tumvantar och några sockor
Kustannus-Mäkelä Oy 2013


Aloitetaanpas Lämpöisillä lapasilla ja suloisilla sukilla. Kirjassa on 32 ohjetta, jos laskin oikein ja melkein jokaiseen ohjeeseen on ujutettu pieni tarina. Kirja sopii niille, jotka ovat neuloneet ja virkanneet jonkin verran ja kirjassa on enemmän lapasohjeita kuin sukkaohjeita. Enimmäkseen neuleohjeita löytyy, mutta löytyy myös virkattuina, ommeltuina ja yksi neulakinnastekniikalla esitelty lapaspari.
Minua kiinnostaa eniten neuleohjeet, koska minulle virkkaaminen on edelleen työlästä ja hitaampi tapa tehdä lapasia. Olen kerran virkannut lapasia ja se oli helppoa, mutta päätin, etten virkkaa lapasia, koska ne eivät istu hyvin käteen. Toisaalta ne virkatut lapaset voisivat olla päällyslapasia, joiden alta löytyisi napakat sormikkaat/lapaset/kynsikkäät.

Johdannossa Eva ihmettelee, miksi käsin neulomista jatketaan vielä sen jälkeen, kun ensimmäiset neulekoneet kehitettiin 1500-luvulla ja toteaa, että neulominen on niin hauskaa ja neulomalla voi luoda jotakin aivan yksilöllistä. Olen samaa mieltä hänen kanssaan,vaikken ole itse luonut jotain yksilöllistä, vaan neulon edelleen ohjeiden mukaan, joskus hieman poiketen esim. resorineule olisi 4 cm korkea, mutta neulonkin 5 tai 7 cm korkean resorin sukkaan ja vaihdan toiseen kantapäämalliin kuin ohjeessa on.
Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia -kirjan sisältö
Neulottu rakkaudella-kirjasta löytyy 36 ohjetta, mikä on paljon tässä pienessä kirjassa.
Johdannossa kirjan tekijä kertoo tehneensä kirjan toisen naisen kanssa, joka on häntä paljon vanhempi, mutta heitä yhdistää rakkaus/intohimo käsillä tekemistä kohtaan. Huomasin, että jokaisessa ohjeessa taitaa olla 100 % villalankaa ja sellaista löytyy kotonakin eri värisinä.
Kirjan lopussa kannustetaan tuunaamaan villavaatteita esim. pidentämällä neulepuseron helmaa ja hihansuita. Kirjassa esitellään myös, kuinka lankaa keritään vyyhdistä keräksi kerinpuikolla, jota en ole koskaan kokeillut, mutta tyydyn toistaiseksi langankerijääni, jolla on helpompaa ja nopeampaa keriä vyyhdistä keräksi. Toisaalta kerinpuikkoa olisi helpompaa kuljettaa reissun mukana ja auto- tai junamatkoilla voi keriä ihan rauhassa, kun ei ole kovin kiire, jos neulominen tymppii matkan aikana.
Kuten sisällyssivulta näkee, että kirjasta löytyy vaikka mitä lapasten ja sukkien lisäksi eli pään- ja kaulanlämmittimiä, nuttuja, toppeja ja villatakkeja.

Neulottu rakkaudella -kirjan sisältö
Erilaisia neuleita ja kuviota
Miesparat joutuivat kuvauksen kohteeksi hassut neuleet päällär


Huivikuvista tulikin mieleen, milloin olen neulonut viimeksi huivin. Lokakuussa 2013! Olisi varmaan aika tehdä sellaisen pitkästä aikaa ja huiviohjeita on muutenkin liikaa etten tiedä, minkä valitsisin sukkaprojektien jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.