maanantaina, huhtikuuta 06, 2015

Norjalaiskuviot

Olen ihaillut norjalaisneuleita kauan ja tilasin tämän kirjan, kun se oli sopivasti alennettu ja kirja tuli perille postikuluitta.

Norjalaiskuviot - Eline Oftedal
Knit Nordic
Gummerus Kustannus - 2014


Kirja kertoo, että Norjassa on neulottu vuosisatoja.
Sukat ja alusvaatteet olivat ensimmäisiä neuletöitä, villapaitoja jo 1700-luvun alkupuolelta. Neulotut villapaidat olivat suosittuja 1950- ja 1960-luvulla.

Kirjassa esitellään perinteistä norjalaiskuviota: Marius (jota olen ihaillut kauan), Voss, Setesdal ja Fana. Kirja johdattaa, mistä ne kuviot ovat kotoisin. Esim. Marius on nuorin kuviomalli, joka syntyi 1950-luvulla, mutta sen juuret juontuvat Setesdal-kuvioon. Marius-kuvion synty aiheutti neulemaailmassa draamaa, johon liittyy komeita alppihiihtäjiä ja lisäksi olympiakultamitali.

Marius Eriksen

pikaluistelija Fred Anton Maier
Kuvan viereinen teksti:
Setesdal-paita on peräisin Setesdalin laaksosta eteläisestä Norjasta. Taiteilija Adolph Tidemand teki luonnoksen Setesdal-paitaan pukeutuneesta nuoresta miehestä alueella käydessään vuonna 1848.
Tämä villapaita neulottiin ja neulotaan edelleen, mustalla ja valkoisella tai harmaalla ja valkoisella langalla ja siinä on useita raitoja, joita neuloja voi yhdistellä eri tavoin.

Setesdal oli perinteisesti miesten paita, joka neulottiin suljettuna neuleena helmasta pääntielle, minkä jälkeen neuleeseen leikattiin kädentiet. 1930 -luvulla naistenlehdissä alettiin julkaista neuleohjeita ja Setesdal-kuvio vakiintui muiden ohjeiden ohella.Erling Lorentzen
Kuvan viereinen teksti:
Fana-paita on raidallinen ja sen yläosaa kiertää tähtikuvio ja helmaa shakkilautakuvio. 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta on säilynyt valokuvia, joissa esiintyy tähän paitaan pukeutuneita kalastajia. Adolph Tidemandin Fiskere i havsnod -maalauksessa vuodelta 1859 yhdellä miehistön jäsenistä on yllään villapaita, jossa näyttäisi olevan Fana-kuvio. Ei tiedetä, mistä alkuperäinen kuvio saapui Norjaan. Baltian maista, Brittein saarilta, Alankomaista, Ranskasta ja Saksasta kotoisin olevat merimiehet kävivät kaikki kauppaa Bergenissä, joten paikalliset neulojat ovat voineet saada inspiraatiota mistä tahansa näistä maista.


Voss on vähiten suosittu malli, jonka Eline uskoo palaavan muotiin, koska hänen mielestä mikään kaunis ei koskaan katoa. Voss on geometrinen ja siiä on usein neliöitä, joiden keskellä on pienempää kuviointia. Voss-villapaita syntyi 1930-luvulla. Kirjassa kerrotaan, eettä Voss-mallilla on yhteinen alkuperä Sanquhar-kuvion kanssa. Baltian maissa on myös samankaltaisia kuvioita eli ilmeisesti kuviot ovat saaneet vaikutteita toisiltaan.


Kirjassa on pieniä käsitöitä ohjeineen, joita on kiva kokeilla eikä tarvitsisi lähteä tekemään isoja villapuseroita, jotka jäävät ihan varmasti kesken useiksi vuosiksi ellei pariksi vuosikymmeneksi vaatehuoneen perälle.

1 kommentti:

  1. Hirmuisen mielenkiintoinen katsaus kirjasta. Tätä oli todella ilo lukea.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.