tiistaina, helmikuuta 16, 2016

Neulo nostetuin silmukoin - kirja ja kirjoneulelapaset nostetuilla silmukoilla

Neulo nostetuin silmukoin
- klassisen tekniikan uusi ilme

Simona Merchant-Dest ja Faina Goberstein
The Art of Slip-Stitch Knitting

Minerva - 2016

Vajaa kolme viikkoa sitten tämä kirja tuli postitse ja vasta tänään pääsin tutkailemaan kirjan sisältöä paremmin. Kirjan kirjoitti sama parivaljakko, joka teki aiemmin kirjan Saumatonta neulontaa. Tämä kirja sisältää yksinkertaisia ja myös monipuolisia neuleteknikoita, ja erilaisilla tekniikoilla syntyy kauniita ja upeita kirjoneuleita ja neulepintoja. Yhden neulontakokemukseni perusteella uskon, että kirjan ohjeilla valmistuu erilaisia neuleita vähällä vaivallakin. Siitä neulekokemuksestani kerron alempana.


sisällys
Kirjassa on siis 16 neuleohjetta ja niiden lisäksi erilaisia neulepintoja ohjeineen, joilla voi tehdä monipuolisia ja monivärisiä neuleita. Kirja opastaa siinäkin, mitä lankaa kannattaa käyttää, jotta neulepinta näyttäisi paremmalta tai tulisi esiin paremmin. Neulepinnat kerrotaan sekä sanallisesti että ruutupiirroksin, kuten yhdestä aukeamakuvasta näkyy. Melkein jokaisen neulemallin kohdalla näytetään, miltä neule näyttää takaa. Kun katselin näitä neuleita, en olisi uskonut, että ne olisi tehty nostetuin silmukoin. Miten pienillä yksityiskohdilla voi saada niin näyttäviä neuleita, hämmästelen.
Kirja antaa uusia näkökulmia, ja miten langoilla, väreillä ja puikoilla voi löytyä uusia muunnelmia. Tämä kirja sopii kaikille neulojille: sekä aloittelijat että konkarit, jotka etsivät uusia ideoita tai haasteita.

yksi aukeama


Näitä neuleita pääsee katselemaan lähempänä  Ravelryssa.

Kun olin katsellut kirjaa, muistin, että olin aloittanut yhdet lapaset nostetuilla silmukoilla viime joulun jälkeen ja kävin hakemassa matkakäsityökassin, josta kaivoin nämä lapaset esiin ja ihmettelin, miksen neulonut loppuun uudenvuodenreissulla. No, pian nämä valmistuvat, kun neulon toisen lapasen loppuun ja molempiin peukalot ensi viikonloppuna.

kuva otettu 16.2.2016
Novitan lapaslehden, joka ilmestyi vuonna 2014, ohjeella kirjoneulelapaset nostetuilla silmukoilla kokeilin, miltä tuntuisi neuloa nostetuin silmukoin. Olin katsellut tätä ohjetta aiemmin, useinkin ja kuvan perusteella tehtävä näytti vaikealta, joten luovuin ajatuksesta. Viime vuoden lopussa päätin kokeilla ja totesin neulottuani vähän aikaa, ettei se ollutkaan vaikea neuleohje, mitä ajattelin aiemmin, sillä yksi lapanen valmistui jo samana iltana. Jos olisin tiennyt aiemmin, niin olisin tehnyt nämä lapaset aikaisemmin ja kokeillut lisää nostetuin silmukoin-tekniikalla. No, tämän kirjan kanssa kokeilen lisää.

Idea lapasten väreihin tuli tuosta torkkupeitosta. Ensin neuloin valkoisella langalla päävärinä ja kirjava lanka oli toisena värinä. Ei tullut niin hyvä kuin odotin, joten vaihdoin kirjavan langan pääväriksi ja valkoisella langalla tuli parempi kuvio esille, mielestäni.
Suosittelen katselemaan myös ympärille ja löytämään sopivan värimaailman omiin neuleisiin kuin katsoa vain lankakeräkasaa ja miettiä, mitkä kerät valitsisi johonkin neuletyöhön. Värimaailman löydät lähempänä kuin uskotkaan.

Kuva otettu joulukuussa 2015
Novita Nalle (011 valkoinen)  ja Nalle Taika (853 kirjava liila)
puikot Knitpro Zing 2,5 mm/20 cm

Oletko sinä neulonut nostetuin silmukoin?
Minä ainakin innostun kokeilemaan lisää tämän kirjan jälkeen.

1 kommentti:

  1. Voi minä olen niin huono neulomaan, etten ole neulonut nostetuin silmukoin. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.