tiistaina, heinäkuuta 05, 2016

Kaksi värikästä 100-virkkauskirjaa

Tänään sateisena päivänä pinkkiä kesähattua virkatessani rupesin miettimään, mitä virkkaisin syksyllä villaisista jämälangoista, joita on ihan riittävästi lankalaatikoissa ja  kaivoin kirjahyllyltäni esiin kaksi virkkauskirjaa, jotka vaelsivat kotiini joskus syyskuun lopulla viime vuonna ja huomasin, etten ole kirjoittanut näistä kirjoista mitään, kuin olin muistanut. Kurkkasin bloggerin kansioon ja siellä oli tyhjä luonnos ilman tekstiä ja vain yksi alleoleva kuva oli odottamassa täydennystä. Mihin viimeiset kuukaudet vierähtivätkään?

Kuva otettu syyskuussa 2015
Mutta nyt katse näihin kirjoihin, jotka ovat pirteän värikkäitä ja innostavia virkkauskirjoja.

100 isoäidinneliötä ja 100 ideaa siksakvirkkaukseen
100 Bright and Colourful Granny Squares to Mix & Match
100 Colourful Ripple Stitches to Crochet
Leonie Morgan
Kustannusyhtiö Moreeni 2015
100 isoäidinneliötä -kirjassa on 100 erilaista virkkausmallia ohjeineen ja mukana on myös erilaisten reunusten ohjeita. Kyllä jämälangoista tulee värikkäitä peittoja, tyynyjä ja ynnä muuta sellaista, kun luovuus pääsee valloilleen. Itse osaan virkata kolme erilaista isoäidin tapaan: 1) perinteinen isoäidinneliö 2) isoäidin raidat ja 3) isoäidin kolmiohuivi, joita olen tehnyt jo muutaman. Enempää  en osaa, mutta opettelen lisää, kun kokeilen tämän kirjan ohjeita joskus myöhemmin eriväristen jämälankojen kanssa.

Esipuheessa Leonie Morgan kertoo harrastaneensa erilaisia käsitöitä, mutta jäi koukkuun virkkauksessa. Itse en ole jäänyt vielä koukkuun vaikka virkkaan silloin tällöin, enimmäkseen kesällä neulomisen lisäksi. Onneksi uskalsin mennä virkkauskursseille syksyllä 2011 ja talvella 2012, muuten en osaisi virkata mitään tänä päivänä. Suosittelen menemään virkkauskurssille, jos ei ymmärrä mitään virkkauskirjoista eikä ole ketään käsityöihmistä lähellä neuvomassa. Kursseilla tapaa mukavia käsityöihmisiä, joiden kokemuksia käsitöistä ja virkkaustöistä on aina mukava kuunnella.

Kirjan alussa esitellään virkkauksen perustekniikat sekä sopivat langat ja työvälineet. Suurempien töiden kokoamista ja värien valintaa varten annetaan suunnittelu- sekä viimeistelyohjeita. Ohjeosiossa on jokaisesta mallista valokuva, vaativuustaso, sanallinen ohje ja kaavio.
Itse pidän edelleen sanallisista/kirjallisista ohjeosioista, ja niiden avulla opettelen lukemaan kaavioita. Yllätyin kivasti, että jokaisen ohjeen kohdalla on langanmenekki kolmeen peittoon: vauvapeitto, torkkupeitto ja päiväpeitto. Täytyy vaan muistaa, että ne ovat suunta-antavia tietoja, sillä langan paksuus ja koukun koko vaikuttavat langanmenekkiin. Niin, kirjassa on ohjeita nyppysydän-peittoon, tuolin päällä olevaan tyynyyn, muhkeakukkaisten tyynyyn (kukoistus nimeltään), asteekkien aurinko-peittoon ja täplätilkku-kassiin.


Sisällys
On hyvä muistuttaa, miten virkkaustöitä pestään
Yhden ohjeen aukeama

Itse olen huono virkkaamaan siksak-kuvioita, sillä minun pitäisi laskea, montako silmukkaa tarvittaisiin esim. huiviin tai peittoon tai johonkin ja olen siinä huono laskemaan. Osaan kyllä laskea mutta en vaan jaksa miettiä, miten monta silmukkaa tarvitaan, jos otan jonkin virkkausmallin, jossa ei ole peiton ohjetta. 100 ideaa siksak-virkkaukseen -kirjan avulla ehkä onnistun laskemaan paremmin ja yrittämään enemmän siksak-virkkausta.
Kirjassa on 50 päämallia ja niiden 50 värimuunnelmaa, myös kirja opastaa virkkaamaan sekä tasona että pyörönä. Kuten edellisessä kirjassa, tässäkin kirjan alussa käydään läpi virkkauksen perustekniikat sekä töihin sopivat langat ja työvälineet. Suurempien töiden kokoamista ja värien valintaa varten annetaan suunnitteluohjeita. Ohjeosiossa on jokaisesta mallista sanallinen ohje, kaavio ja valokuvat. Kirjassa on muuten kuusi ohjetta: kahteen torkkupeittoon, tyynyyn, laukkuun, kukkaroon ja huiviin.
Kirjassa on ainakin yksi siksak-malli, jota haluaisin kokeilla ja se on juuri isoäidin tapaan (sateenkaari-isoäiti). Siitä on varmaan hyvä lähteä kokeilemaan ennen kuin kokeilee muita siksak-malleja.


sisällys


aukeama


peitto tasona
peitto pyörönä
Innostuitko Leonie Morganin kirjakuvista? Nämä kirjat sopivat aloittelijoille ja myös kokeneille virkkaajille. Lisää ihania käsityökuvia pääsee katsomaan hänen Ravelryn sivuilla. Ota hajusuuola mukaan, sillä tulet pyörtymään upeista kuvista. Itse meinasin pudottaa silmäni.
Walesilainen virkkausmallien suunnittelija kirjoittaa myös blogia, jossa on aivan upeita kuvia.

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa oikein mukavilta ja hyödyllisiltä kirjoilta:)

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.