perjantaina, lokakuuta 23, 2015

Tuulia Salmelan neulekirja - Neulo saumattomasti ylhäältä alas


Neulo saumattomasti ylhäältä alas
- Istuvat hihat uudella tekniikalla
Tuulia Salmela 

2015
Minerva

 Puolen vuoden odotus päättyi, kun tämä kirja tuli kotiin eilen.
Ilmoitin tästä kirjasta yhdessä Facebookin ryhmässä jo viime huhtikuussa.Sisällys

Alkusanoissa Tuulia Salmela kertoo, miten hän kiinnostui tekemään neuleita ylhäältä alas ja tutkimusmatka alkoi jo vuodesta 2005, kun hän neuloi sukkia varpaista varteen. Tuulia on tehnyt aivan samoin kuin minä, joka välttelen puseroiden ja takkien neulomista tai olenhan minä tehnyt niitä, mutta suurin osa on edelleen ompelematta yhteen, sillä vihaan hihojen kiinnittämistä tai saumojen ompelemista. Olen jopa harkinnut niiden neuleiden purkua ja aloittaa alusta neulomalla ylhäältä alas.

Tässä kirjassa Tuulia Salmela opastaa, miten istutettu hiha syntyy ja neuleissa on valesaumat, jotka näyttävät siltä, kuin niitä olisi ommeltu yhteen. Koska Tuulia värjää työkseen Luolan lankoja, joten kirjan neuleet on tehty Louhittaren luolan langoista.

Alkusanojen ja ensimmäisen neuleen sivun välissä Tuulia opastaa monessa asiassa: tekniikat, tiheys (mallitilkkuasiaa eikä vain sen neulomista, vaan ihan muutakin), mitat, sovitus, ohjeiden muokkaus, langanmenekit, uudesta työkalusta kuin The Tailored Sweater (taulukkolaskentaohjelma), tarvittavat välineet ja materiaalit, ja käsinvärjättyjen lankojen neulominen. Neuleiden mitat eivät tule vaatekoosta niin kuin S, M, L, XL vaan vartalon ja hihojen mitoista. Siispä mittanauha esiin ennen kuin aloitetaan, mutta neulojan helpottamiseksi kirjaan on valmiiksi laskettu kullekin neuleelle oikeat silmukkamäärät peräti 13 eri kokoon.

Jo ennen ensimmäistä ohjetta ehdin ajatella, miten selviäisin mittojen kanssa ennen kuin aloittaisin ensimmäisen kokeilun, kunnes näin ensimmäisen ohjeen ja huokasin helpotuksesta. Ensimmäinen ohje on yhden koon minipaita, jolla voi harjoitella rakenteen neulomista, eikä tiheydellä ole merkitystä. Voin vain valita sopivan langan ja sen puikkokoon ja harjoitella ilman mittoja. Kenties tuleva minipaita menisi veljentyttärelleni, joka on vasta 2 kk vanha ja saa sen minipaidan päälle jonain päivänä, kunhan se on sopivan kokoinen hänelle.


Seuraava ohje on perusneulepaita, jonka kanssa voi vertailla neulotun minipaidan kanssa. Siinä puserossa on jo valmiiksi lasketut mitat ja langanmenekki eripaksuisille langoille. Mitat on vain pintaneuletta varten. Seuraavat kuvat on perusneulepaidasta.
Kirjassa on myös neuletakkeja, eikä vain puseroita. Tästä perusneuletakista kerrotaan 16 sivun verran! Menen ihan sekaisin noiden taulukoiden kanssa kuten perusneulepaidan kanssa.Ohdakepaita - upea pitsineulepuseroKirjassa on siis 15 eri neuleohjetta ja kirjan lopussa on perustekniikoita ja ynnä muuta sellaista.

Olen hämilläni tämän kirjan kanssa, mutta enköhän ala ymmärtää paremmin, kunhan kokeilen ensin sen minipaidan kanssa, toivottavasti, sillä haluaisin neuloa muuta kuin sukkia, pipoja, lapasia, huiveja ja peittoja. Sinäkin varmaan haluaisit aloittaa puseron ylhäältä alas.

Suomalainen neulesuunnittelija on myös suomentanut lukuisia ulkomaisia neuleoppaita.
Hänet löytää Ravelryn sivuilta, ja siellä voi ihastella hänen neuleita. Ravelryyn!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.