torstaina, syyskuuta 29, 2016

Kantapään kautta - suomalainen sukkakirja

Kantapään kautta - suomalainen sukkakirja
Niina Hakkarainen, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Suvi Niska, Kristel Nyberg
Minerva Kustannus Oy 2016
Viime perjantaina ilahduin suuresti, kun tämä kirja löytyi postilaatikosta ja ilahduin vielä enemmän, että kirjasta löytyy yksi juttu, jota tarvitsin juuri sillä hetkellä, koska olin parhaillaan neulomassa Arya-mallista sukkaparia, jossa silmukoidaan kärki ja sukat olivat juuri loppusuoralla.
Viikonloppuni oli pelastettu. Aiemmin olin yrittänyt silmukoida muuta sukkamallia, mutta aina se meni ähellykseksi ja siirsin opettelun aina tuonnemmaksi ja tuonnemaksi. Nyt oli hyvä tilaisuus opetella, kirjan äärellä ja suomeksi!Asetuin aloittellijan rooliin, koska halusin nähdä, miten ymmärtäisin tätä silmukointi-ohjetta, sillä tämä kirja sopii myös aloitteleville neulojille tekijätiimiin mukaan ja olinhan tavallaan aloittelija tässä ompeluasiassa, mutta sukanneulomisen suhteen olen kokenut neuloja. Silmukoitu kärki-kohdassa kuvat ovat selkeitä, mutta kaksi työvaihetta näytettiin kahteen kertaan ja itse olisin halunnut, että kirjassa näytettäisiin neljä työvaihetta, kun kerran oli neljä kuvaa samalla aukemalla. Tästä pohdinnastani on lähetetty eteenpäin tekijätiimille viime maanantaina, jotta he osaisivat huomioida näitä asioita paremmin jatkossa, jos aikovat tehdä vielä käsityökirjoja niin kuin heiltä on aiemmin ilmestynyt Pipo on pääasia -kirja, jonka olen ostanut jostain kirjakaupasta.
Jos aloittelija tai kokenut neuloja ei ymmärrä ihan heti kirjan silmukointiohjetta, niin apua löytyy Youtubesta ja löysin itsellenikin englanninkielisen apuvideon tämän kirjan tueksi. Youtube-linkki

Youtube-videon katsomisen jälkeen luin kirjan silmukointi-ohjetta tarkemmin ja aloin silmukoimaan jäljitellen ja onnistuin siinä hyvin. Videossa näytetään myös, kuinka ommellut silmukat kiristetään, jos niitä ei ole kiristetty tarpeeksi ompelun aikana. Kun sain molemmat sukankärjet silmukoitua, tunsin onnistumisen iloa. Nyt kauan odotettu haaste on voitettu. Jesh!

Kärkisilmukoidut sukat jalassani

Tämä sukkakirja on täynnä asiaa erilaisista tekniikoista: sukkatekniikat, kantapäät, kärjet, kärkialoitukset ja myös villasukan perusohje aloitteleville neulojille.

Kokeneena sukkaneulojana minua kiinnosti seuraavat asiat: erilaiset kantapäät, kärjet ja myös kärkialoitukset, vaikka olen neulonut sukkia varpaista varteen, mutta kirjassa on kolme kärkialoitusta, joista kaksi kärkialoitusta en ole vielä kokeillut. Samoin kantapäiden kohdalla ainakin puolet niistä en ole vielä kokeillut ja aion kokeilla niitäkin jossain vaiheessa ja katsoa, mikä on miellyttävä kantapää ja mikä kantapää sopisi johonkin sukkamalliin. Tekniikkakuvat ovat hyviä ja havainnollisia, joiden avulla varmasti me kaikki onnistumme: aloittelevat ja kokeneet neulojatkin.

Melkein puolessa välissä kirjaa päästään jo 15 sukkaohjeeseen, joiden kohdalla mainitaan helppoustaso. Valitsin jo itselleni kaksi sukkaohjetta, joiden helppoustaso on haastava/kokeneille neulojille. Kirjan lopussa on lyhenteet, merkkien selitykset ja asiahakemisto.

Sukkaohjeisiin on käytetty monta eri lankaa: Gjestal Janne, Gjestal Maija, Nordia Ville, Onlline Linie 3 Supersocke, Lanitium ex machina - langat, Vuorelma Veto, Austermann Step, Louhittaren Luola Väinämöinen Sport ja Hjertegarn sock.

Kirja on kokonaisuudessaan selkeä ja helppolukuinen ja helppotajuinen eli aika kattava tietopaketti kaikille sukkaneulojille, suosittelen.

sisällysluettelo
kantapäät ja kärjet

Nämä sukat miellyttävät silmiäni ja ovat helppoustasolla haastavia.

3 kommenttia:

 1. Silmukointia täälläkin harjoiteltu tässä juuri. Oma ohjenuorani oli 'upeat kirjoneulesukat' kirja. Tuo kirja näyttää kyllä ihan tutustunisen arvoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä on jo paljon aikaa, kun ostin Upeat kirjoneulesukat-kirjan ja piti katsoa samantien kirjasta, miten silmukointi näkyy siinä. Piirrettynä ja vain kolmesta vaiheesta.
   Tässä suomalaisessa sukkakirjassa näytetään valokuvin, ja pidän juuri siitä, että valokuvilla ohjeistetaan kuin piirroskuvilla.

   Poista
 2. Tämä kirjavinkki pitääkin laittaa korvan taakse. Kivan oloinen opus.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.