tiistaina, syyskuuta 20, 2016

Värikylläinen neulekirja: Villit vanttuut ja vallattomat villasukat


Villit vanttuut & vallattomat villasukat
Lumi Karmitsa
Kustannusosakeyhtiö Moreeni 2016

Siitä on jo kaksi viikkoa, kun tämä kirja löytyi postilaatikosta ja nyt on aikaa kirjoittaa jotain tästä kirjasta pitkän flunssajakson päätteeksi. Tämä kirja ilmesyi jo heinäkuussa, mutta kirja yllättäen loppui kesken, alle neljässä viikossa ja jouduin odottamaan tätä kirjaa, kuten moni muukin.

Olen seurannut Lumi Karmitsaa Facebookin villasukkaryhmässä, jo ennen kirjan ilmestymistä ja ihastuin mm. Bondin aiheiseen sukkapariin 007 socks maaliskuussa 2015. Sitten kesäkuussa 2016 rävähti: Lumi Karmitsa ilmoitti, että hän oli tehnyt kirjasopimuksen ja sarja erivärisiä Lehvät-sukkia alkoi tulemaan, kun hän järjesti kilpailun omalla fb-sivulla, jossa voi voittaa tämän kirjan. Eriväriset Lehvä-sukat sai minut tallentamaan ohjeen talteen, enkä  aavistanut, millaisia sukkia tulisi tähän kirjaan, kunnes hän julkaisi kuvan Karmeat joulusukat, ratkesin nauramaan ja ajattelin, että juuri tuollaiset sukat ovat minun tyyliäni ja uskon myös, että yksi pojistani tykkäisi näistä sukista.

Heinäkuussa värikylläinen kirja ilmestyi ja monet esittelivät tästä kirjasta tehtyjä neuletöitä  ja silloin näin lisää kuvia kirjasta. Esim. Tsiisukset sai minutkin hymyilemään ja olen miettinyt, miksi ne lapaset saavat hymyilemään. Onkohan hymyilevä Jeesus syynä vai lapasmallin nimi, sitä en tiennyt, mutta veikkaan, että molemmat. Mietin jopa, mitähän tosiuskovaiset tykkäisivät näistä lapasista ja onko heillä huumorintajua tämän suhteen. Silloin ajattelin, että Lumi Karmitsa on rohkea taivaanrannanmaalari, joka haluaa näyttää, että minkään ei tarvitse olla tylsiä, vakavia ja perinteisiä neulemalleja, vaan ne voivat olla myös hauskoja niin, että ihmisille tulee hyvä mieli hauskoista neulemalleista, eikä vain väreistä. 
Kun kirja ilmestyi, nauroin vielä enemmän Tsiisukset -lapasten kohdalla, sillä hän ohjeisti ennen ohjetta näin:"Nämä nauravat Tsiisukset eivät tuomitse ketään kadotukseen! Lapasissa on kiilapeukalo, joihin on mahdutettu uskon, toivon ja rakkauden symbolit. Varren ja kärjen kolmiväriosuudet voi halutessaan tehdä myös kaksivärisinä."

Hyvää tässä kirjassa on se, että miltei jokaisen ohjeen nimen alla on pieni ohjeistus ennen ohjetta. Silloin ei tarvitse lukea koko ohjetta läpi ja katsoa, onko lapasessa kiilapeukalo vai aukkopeukalo vai intialainen peukalo. Sukkien kohdalla selviää myös ennen ohjeita, onko sukissa ranskalainen kantapää vai hollantilainen kantapää vai mikä. Malleissa on designin ohella kiinnitetty erityistä huomiota istuvuuteen, jotta neuleet toimivat myös käytössä, huolehtii Lumi näissä ohjeistuksissa, kuten näette seuraavista kuvista.

Ai juu, lankoina on mm. Dropsin Fabel, Regia, Novita Nalle ja 7 veljestä, Gjestal Maija, Lang Yarns eli helposti saatavia lankoja.

Loput kirjan malleista löytyy Ravelrysta. Facebookissa ja eri blogeissa näkyy jo erivärisiä Kissimirrit-sukkia, ja niitä hymyileviä Tsiisukset -lapasia. Joko löysit suosikkisi?

Niin, kurkkasin Googlesta lisää tietoja Lumi Karmitsasta ja löysin yhden lapasohjeen, millä hän osallistui yhteen kilpailuun vuonna 2013 ja oli 10 parhaan joukossa. Hyvä Lumi ja kiitos tästä innostavasta neulekirjasta, joka saa minut harjoittelemaan lisää kirjoneulontaa, kunhan saan ensin monet yksiväriset sukat valmiiksi.

Värikästä syksyä kaikille kädentaitajille!


sisällys

1 kommentti:

  1. Olenkin jo nähnyt muutamat Tsiisukset valmiina, mutta oli kiva päästä kurkistamaan myös kirjan muita malleja. Aivan upeita! Tahtoisin myös tämän kirjan, toivottavasti joulupukki on kuulolla :D

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.