tiistaina, syyskuuta 01, 2015

Hyvän mielen sukkakirja Puikkomaisterilta

Puikkomaisterin sukkakirja
Tiina Kaarela
julkaisuvuosi 2015 

kustantaja Moreeni
Sukkakirjapinoni kasvoi uudella suomalaisella sukkakirjalla

Eilen tuli ihana sukkakirja postissa ja vasta tänään pääsin lukemaan paremmin, kun eilen illalla ehdin  selata nopeasti. Olen jo kuullut aiemmin, että tämä kirja on vain tosineulojille ja kirja ei sisällä yhtään neulomisen alkeita yms, mikä on hyvä juttu, sillä en tarvitse niitä, koska minulla on tarvittavat taidot tehdä sukkia. Kirjassa oleviin sukkamalleihin on sovellettu eri maiden kansanomaisia kuvioita modernein värein ja langoin toteuttuina.

Luettuani ja katseltuani sukkakirjan totesin, että tämä on hyvän mielen sukkakirja, joka on nostanut erilaisia tunteita pinnalle, sellaisia positiivisia tunteita. Kirja on täynnä värikkäitä sukkia ja me tarvitsemme värejä elämäämme. Rakastan neuloa erilaisia sukkia ja siksi olen iloinen tästä suomalaisesta sukkakirjasta, joka pääsi nyt muiden sukkakirjojeni viereen hyllylläni (kuvassa kirjapinon päälle).

Mennäänpäs kirjan alkuun ja Tiina Kaarelan alkuteksti on ihanan positiivinen ja alkutekstin viimeinen lause sai minut kananlihalle. Kiitos Tiinalle tästä kananlihan nostamisesta! Ensimmäinen kerta, kun kirja tai ihminen kirjan kautta sai minut kananlihalle! :)

Kirjan sisältö (sisällys) näytetään kahdella eri tavalla eli sisältö perinteiseen tapaan luettelona ja sukkamallit esitellään kuvaluettelona, mikä on hienoa. Näin on helpompaa löytää mieluinen sukkamalli kuin nimen avulla. Pidän enemmän visuaallisesta hakemistosta kuin tekstihakemistosta.
Jos haluat nähdä sukkamalleja lähempänä, klikkaa Ravelryn sivuille KLIK!

22 sukkamallia ja yksi käsinemalli

Kantapään kautta, lue ainakin tämä -johdannossa Tiina opastaa, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei tarvitse tehdä.
Kahta asiaa hän kannustaa siinä: neulottua sukkaa kehtaa näyttää ja pitää ulkoiluttaa sukkia. Itse en käytä hameita kovin paljon kuin ehkä kerran vuodessa ja mietin, miten voisin ulkoiluttaa kauniita sukkiani, jotka on tehty ohuesta langasta, jotta sukat mahtuisivat saappaisiin/kenkiin. Olen keskustellut tästä asiasta aiemmin ystävättäreni kanssa ja tullut siihen päätökseen, että jos haluaisin ulkoiluttaa kauniita sukkia, niin ainakin tekisin kauniit säärystimet paksummasta langasta tai lisäämällä silmukoita ja laittaisin kauniit säärystimet housujen päälle ja nilkkakenkien yläpuolelle.
Eilen bongasin facebookin sivuilta kuvia, joissa esitellään virkattuja säärystimiä kumisaappaiden ja myös pitkien saappaiden päällä. Mikä ettei! Neulotut  ja kauniit kirjoneulesäärystimet saappaiden päällä vievät varmasti huomion katukuvassa.

Toinen kannustava asia: kirjan sukkaohjeita voi käyttää hyvään tekoon, kunhan muistaa mainita sukkaohjeen suunnittelijan nimen. Siispä voin neuloa näitä sukkia johonkin hyväntekeväisyyteen ja liitän Tiinan nimen sukan mukaan. Tällaisista hyväntekeväisyyshankkeista on hyvä ilmoittaa Tiinallekin hänen Facebookin sivuilla. Ilmoitus tuonne KLIK!
Suurimman osan sukkamalleista on nimetty Tiinan läheisten henkilönimillä ja jokaisen nimetyn sukkamallin kohdalla Tiina kertoo lämminhenkisesti kyseisestä henkilöstä. Miten mukavaa lukea Tiinan lähipiiristä, joka on ihan vieras meille lukijoille, mutta nämä henkilöt ovat ainakin läheisiä ihmisiä Tiinalle ja se näkyy hyvin tekstien kautta.


Kirja on täynnä kauniita sukkamalleja, että voisin neuloa kaikki sukat. Vaikka olen huono neulomaan kirjoneuleita, mutta en anna periksi, vaan harjoittelen edelleen, ja olen jo päättänyt, että kokeilen nilkkasukkia tällä Onnenlehti -ohjeella ja toivon, että nämä Onnenlehti -sukat toisivat vihdoinkin onnea minulle viimeaikaisten ja rankkojen vastonkäymisten jälkeen. Tämän sukkaparin värit ovat muutenkin lempivärejäni ja varmaankin se on osasyy, miksi valitsin tämän mallin kokeiltavaksi.
Aina kun näen sukat tai raitalangan tai jonkin muun neuleen vaaleanpunaisessa ja ruskeassa, kutsun niitä suffelineuleeksi ja -langaksi.
Kirjan lopussa huomasin, että Tiina uskaltaa näyttää epäonnistuneet sukatkin kirjassa!
Huomasitteko sen?
Siis sukkien/tai kuvioiden ei tarvitse olla täydellisiä vaan kuviotkin voivat olla epätäydellisiä jossakin kohdassa.

Hän mainitsee siitä, vaikkei puhunut tuosta kuvasta siinä johdannossa: "Perinteisesti kuviot eivät välttämättä mene aina täysin "tasan" sukan takana keskellä, koska sukan kulloinenkin silmukkamäärä ei ehkä ole jaollinen kaikkien kuvioiden silmukkamäärällä, vaan silmukkamäärä on sovitettu hallitsevimpaan kuvioon. Heitot ovat kuitenkin pieniä, eikä niillä ole käytänössä merkitystä. Jos olet pedantti perfektionisti, tulet joka tapauksessa aina pettymään muiden töihin eikä tämä kirja ole poikkeus."

Minä olin aikaisemmin tarkka siitä, että neuleiden/sukkien pitäisi olla virheettömiä ja täydellisiä, mutten ole ollut enää tarkka muutamaan vuoteen. Ei kukaan huomaa niitä epäkohtia, jos niistä ei kerro. Kun saan neuleen tai sukat lahjaksi, olen aina iloinen niistä, koska tiedän, että ne on tehty minulle rakkaudella, ovat ne täydellisiä tai epätäydellisiä ja kannan ne ylpeänä kuten myös omatekemiäni kannan tyytyväisenä.

Kun yritin keksiä blogitekstin otsikkoa, ensimmäiseksi tuli mieleen hersyvä, vaikken ole koskaan kuullut Tiinan naurua. Tämä on niin hersyvää luettavaa, sillä hymyilen melkein koko ajan lukiessani tätä kirjaa ja välillä nauran pienoisesti. Voin kuvitella Tiinaa kirjoittamassa tätä kirjaa pilke silmässä.
Siksi kutsun tätä hyvän mielen sukkakirjaksi. Tiina, kiitos ja kumarrus ja nostan hattua Sinulle ja jään odottamaan seuraavaa kirjaasi: käsi(ne)kirjaa.

6 kommenttia:

 1. Kirjan esittely on hyvä. Mielenkiintoni heräsi. Tykkään tehdä sukkia, perus sellaisia.. voisihan sitä välillä kruisailla =))

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen ja kiehtova esittely.
  Kirjan olen bongannut tietysti jo aikaisemmin, eikä se ole herättänyt mitää pakko saada -tuntemuksia. Paitsi nyt.
  Kiitos tosi hyvästä postauksesta.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Eipä kestä, mutta kiitos vielä kerran sinulle, kun teit upean sukkakirjan meille suomalaisille.

   Poista
 4. Hienosti kirjoitit Puikkomaisterin kirjasta.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.