lauantaina, syyskuuta 27, 2014

Tiskiliinatehtailu

En ole suinkaan lopettanut neulomista ja virkkaamista, vaikka olen kirjoittanut paluuni jälkeen aivan muista asioista: Roosanauha-kampanjasta ja hankituista kirjoistani.
Pian tulee erilaisia tekstejä, mitä olen puuhaillut tammikuun jälkeen.

Otetaanpas ensimmäiseksi aiheeksi tiskiliinatehtailu, joka ei tuntunut loppuvan, kunnes kyllästyin muutaman liinan jälkeen.
Novita kesä 2014
Maaliskuun lopulla 2014 vanha koulukaveri kyseli tiskiliinojen ohjeita facebookissa ja vinkkasin hänelle pari ohjetta. Silloin minuun iski innostus tehdä tiskiliinoja ja muistin pari päivää sitten tulleen Novita Kesä 2014-lehden, jossa on pari-kolme ohjetta. Hain lehden ja katselin kolmea ohjetta: virkattu tiskirätti ja kaksi neulottua tiskirättia. Itse en käytä rättisanaa, koska se kuvaa vanhaa ja rikkinäistä kangasta, mutta tässä lehdessä lukee tiskirätti. Tiskirätti -sana loukkaa myös siivousalan ammattilaisia, koska he eivät käytä vanhoja kankaita, vaan ottavat aina uusia liinoja. Jos neulomme, virkkaamme ja ompelemme uusia tiskiliinoja, miksi ne olisivat tiskirättejä (vanhoja ja rikkinäisiä). Tiskirätti-sanaa käytetään myös käsityölehdissä ja käsityöblogeissa.
Itse käytän kauniimpaa sanaa: tiskiliina ja sitähän myydään sillä nimellä kaupoissa siivoustarvikkeiden hyllyillä. Kumpaa sanaa sinä käytät?


Tiskiliina nro 1
Virkattu tiskiliina (nro 1)
3 mm virkkuukoukku
Blend Bamboo
Ennen kuin aloin virkkaamaan tätä tiskiliinaa, tuskailin, ettei kirjoitettu ohje ole kokonainen kuten Novitalla on tapana jättää kesken. Olen huono lukemaan piirroksia, mutta päätin yrittää virkata loppuun omin neuvoin.
Onnistuin tekemään piirroksen avulla loppuun asti! Voitonriemua!
tiskiliinat nro 2 ja 3
tiskiliina nro 2
Nälkä kasvoi, joten aloin tekemään toista tiskiliinaa neulomalla saman lehden ohjeesta.

Siinä välissä rupesin virkkaamaan jo kolmatta tiskiliinaa, jonka keksin itse.
ylhäältä Blend Bamboo
alhaalta Bommix bamboo
Neulottu tiskiliina - oma ohje 2013

Ennen kuin jatkan, niin kerron vielä, mitä lankaa käytän näissä liinoissa. Olin ostanut nämä langat Lankamaailmasta vuonna 2010 tai 2011.
Blend Bamboo on bambupuuvillasekoitetelankaa ja värejä löytyy lähes 30.
Bommix bamboo on myös bambupuuvillasekoitetelanka, jota löytyy yli 20 värisenä.
Aika paljon värejä.
Viime vuonna neuloin yhden tiskiliinan tästä väristä.

tiskiliina nro 4
Kun sain neulottua vihreän liinan valmiiksi, halusin neuloa lisää ja keksin tehdä pidennetyllä helmineuleella.
Jälki näyttää kauniilta, mutta liina ei pysy yhtä jämäkkänä kuin virkattu tiskiliina.
tiskiliina nro 5
Kun sain turkoosin liinan valmiiksi, niin aloin tekemään viidettä tiskiliinaa, joka aloitetaan keskeltä pyöreänä. Inhoan aloittaa keskeltä, kun siinä sormet joutuvat koetukselle. Sormet eivät kärsi samalla tavalla kuin sukkien kanssa kärjestä aloitettuna. Sain kuitenkin tehtyä pyöreän tiskiliinan valmiiksi, vaikka otti koville. Ohje löytyy netistä. KLIK!

Oho, tein lehden kaikki tiskiliinat! Yleensä teen yksi tai kaksi neuletta yhdestä lehdestä.

tiskiliinat nrot 6 (vasen) ja 3 (oikea)
tiskiliina nro 7
Jatkoin kolmatta tiskiliinaa, minkä aloitin toisen tiskiliinan parissa. Sain virkattua loppuun, huh! Virkkasin vielä toisen harmaan tiskiliinan (nro 6).
Eikö tehtailusta tulekaan loppua, ajattelin silloin.  Ei, sillä joku mainitsi jostain karhunvatukkamallista ja tietysti minun piti kokeilla sitä mallia tiskiliinaan numero 7.


tiskiliina nro 8
Ja piti vielä tehdä yksi tiskiliina (nro 8) virkkaamalla ja   malli on minun.

Huh, 8 liinaa reilussa viikossa. Eivätköhän nämä riitä toistaiseksi?

Kaikki liinat tehty 3 mm puikoilla ja koukulla.

Käykö teillekin, että yksi työ ei riitä, vaan pitää jatkaa ja jatkaa ja jatkaa, kunnes saa tarpeeksi siitä? Tiedän joitakin naisia, jotka tekevät vaikka 7 samaa sukkaparia viikossa. Se olisi minulle puuduttavaa, mutta tiskiliinojen kanssa ei ollut puuduttavaa, mitä olin odottanut.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.