tiistaina, syyskuuta 23, 2014

Värjää itse langat ja kuidut -kirja


Värjää itse langat ja kuidut - Gail Callahan
Minerva 2014
Kun sain tämän pehmeäkantisen kirjan tänään, päätin lukea kirjan heti terassilla, vaikka ulkona oli kova tuuli ja lämpötila +5 ja aurinko paistoi. Vielä viime viikolla oli lämmintä ja tänä aamuna sain tekstiviestin Kuopiossa asuvalta äidiltäni, että siellä sataa räntää ja myrskytuuli tuivertaa.

Ennen tätä kirjaa olen seuraillut lankojen värjääjien keskustelua facebookissa ja suurin osa keskusteluista oli kasvivärjäykseen liittyviä asioita. Itse en ole innostunut värjäämään ulkona, kun minulla ei ole mahdollisuutta siihen tällä hetkellä. Olin varautunut siihen, että tämä käsikirja käsittäisi ulkona olemiseen värjäysten parissa.
Kirjan takakannesta ja ensimmäisillä sivuilla selvisi jo, että värjääminen tapahtuu sisällä joko liedellä tai mikrossa.Yllätyin, että synteettisten värien käyttö on helpompaa ja luontoystävällisempää kuin kasvivärjäys, jossa käsitellään paljon myrkyllisiä kemikaaleja ja raskasmetalleja. Siis pureutusaineet (kemikaalit, joilla värit saadaan kiinnittymään kuituihin) ovat myrkyllisiä ja niitä aineita on vaikea saada. En tiedä, miten on Suomessa, onko näitä aineita vaikea saada.
Kirja neuvoo kokeilemaan ensin elintarvikeväreillä värjäämistä, jos ei ole ennen kokeillut värjäämistä. 

Kirjassa on kuusi lukua: värjäyspaikka, värjättävät kuidut, värit (mm.väriainetyypit ja elintarvikevärit), värien voima -luku, jossa kerrotaan värien merkityksestä, värien synnystä ja tutustutaan eri väreihin väritaulukon avulla,
 

Luku viisi kertoo pelottomasta värjäyksestä laajasti: erilaisia värjäystapoja selkein tekstein ja  tekniikkakuvin.

Esimerkiksi kuvassa olevien sukkien väritystapa on ollut usein mysteeri itselleni, miten kirjavat värit syntyvät. Kirjassa selviää juuri tämä tapa, joka ei olisi tullut minulle mieleenkään. Juuri tämä tapa on mielestäni helpoin tapa värjätä kirjavasti. Anteeksi, että olen niin salaperäinen, mutten haluaisi päästä teitä helpolla ja kannustan teitä lainaamaan tätä kirjaa kirjastosta tai ostamaan kirjan kaupasta.Yllätyin vielä enemmän, kun kirjan viimeisessä luvussa on neuleohjeita värjätyistä langoista. Kuvista näkee, miten värit tulevat esiin neuleissa.

Olen huono tekemään mallitilkkuja, mutta niitä kannattaa tosiaankin tehdä värjättyjen lankojen kansssa, ettei tarvitsisi purkaa aloitettua neule- tai virkkaustyötä ja miettiä, miten tekisi seuraavaksi. Kirjassa on 6 mallitilkkua: 3 neulottua ja 3 virkattua.

Täydellinen tietopaketti, jota voin suositella kaikille, jotka eivät ole ikinä värjänneet lankoja. Suosittelen myös niille, jotka ovat värjänneet kasvien parissa, lämpimmästi.

2 kommenttia:

  1. Voi että - aina kun mainitaan itsevärjätyistä langoista, iskee hinku tehdä niin... Kerran jopa ilmoittauduin kurssille, vaan se peruttiin vähäisen osallistujamäärän takia... Harmi. Ihailen siis muiden tekemisiä yhä vain...

    VastaaPoista
  2. Täälä kanssa himoittaisi tuo itse värjäys,lankoja ja väripussejakin olisi kun vain saisi aikaiseksi(tai uskaltaisi).
    Ne on niin kauniita lankoja mitä esitellään netissä.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos, kun kommentoit.